Ha szeretünk kertészkedni vagy főzni, akkor a fűszerkert készítése nem csupán izgalmas, de nagyon hasznos otthoni project lehet számunkra. Az se baj, ha nincs kertünk, elég az erkély, a terasz vagy akár a konyhaablak is!
Bizonyára mi is tapasztaltuk már, hogy a szupermarketekben kapható buján zöldellő fűszernövények a legtörődőbb gondoskodás mellett is csak rövid idő után tönkremennek. Ne keseredjünk el, a hiba nem bennünk, hanem a tőzeges, tápanyagszegény talajban van, amibe ezeket a palántákat ültetik. Érdemes megpróbálni átültetni őket (bár sokszor a gyökerük is sérült), vagy kertészetben, piacon vásárolt magról, palántából újat ültetni.
Válasszunk növényeket!
A fűszerkertbe olyan növényeket válasszunk, amelyek jól érzik magukat az adott éghajlati körülmények között és egymással is harmonizálnak.
A bazsalikom, ruccola, kakukkfű, rozmaring, zsálya és oregánó kimondottan napfénykedvelők, ezzel szemben a perezselyem, tárkony és a menta az árnyékosabb helyeken érzik jól magukat.
Válasszunk megfelelő helyet!
A fűszernövényeket mindenképp olyan meleg, huzatmentes helyre ültessük, ahol elegendő napfény áll rendelkezésre. A megfelelő fejlődéshez, és ahhoz, hogy kellően illatosak, zamatosak legyenek, a növényeknek szükségük van legalább naponta 4-6 óra napfényre naponta, ám a tűző napsütést is kerülni kell!
Szintén fontos szempont a jó vízelvezetés, ezért ne ültessük őket olyan területre, cserpébe, ahol esetleg egész nap vízben állnának.
Készítsük elő a talajt!
A fűszerkerthez szükségünk van jó minőségű, laza, jól levegőző, jó vízáteresztő, tápanyagokban gazdag talajra. Ha a talaj nem megfelelő, akkor javíthatjuk a talaj minőségét a föld hozzáadásával, vagy a talaj pH-jának módosításával. Ha cserépbe vagy balkonládába ültetünk, az ültetéshez a szerves komposzt a legjobb, vagy a sima, általános virágföld is.
Mibe ültessük a növényeket?
Attól függően, hogy mekkora hely áll rendelkezésünkre, ültethetünk fűszernövények remekül nagyobb dézsába, cserépbe, vagy balkonládába is.
A növények számára a legmegfelelőbb, ha agyagcserepet, akácfa virágdézsát vagy fából, illetve agyagból készült balkonládát választunk. A lényeg, hogy az edény alján mindenképpen legyen vízelvezető nyílás! Arra is ügyeljünk arra, hogy az edények ne legyenek túl nagyok, mert ezekben a föld hamarabb kiszáradhat.
Ültetés során figyeljünk rá, hogy a növények között hagyjunk egy kis távolságot, hiszen fejlődésük során egyre nagyobbnak lesznek. Végül locsoljuk be jó alaposan a földet!
Az ültetés után se feledkezzünk meg róla, hogy kisebb adagokban rendszeresen öntözzük a növényeket, és vegyük ki a gyomokat, amelyek versenyeznek a tápanyagokért és a vízért a fűszereinkkel. A növények rendszeres metszése, a virágzatok eltávolítása, és a földjük táplálása szintén fontos a növekedés és az egészséges termés érdekében.