A rezsiemelés miatt jelentősen megnőtt a kereslet a kályhák, kandallók, cserépkályhák, illetve a fával való fűtés iránt.
Az egyik legjobb és leginkább környezetbarát tüzelőanyag a fa, 4 okot is mondunk, miért!
Környezetkímélő
Mivel a fák égéskor pontosan ugyanannyi széndioxidot juttatnak a levegőbe, mint amennyit életük során megkötöttek, a nettó széndioxid-kibocsátásuk nulla és ezáltal megújuló energiaforrásként tekinthetünk rájuk.
Hangulatos
A borongós őszi-téli hónapokban kevés lélekmelengetőbb érzés van, mint egy jó könyv, egy pohár bor, meleg tea, vagy esetleg a cicánk társaságában odabújni a kandalló vagy cserépkályha mellé. A varázslatos hangulathoz nemcsak a pattogó tűz látványa, de a tűzifa illata is hozzátartozik.
A tűzifa behordásához és esztétikus beltéri tárolásához ajánljuk minőségi, kézzel készített, vesszőből fonott kandalló kosarainkat.
Nemcsak esztétikusak, de könnyen portalaníthatóak, nagyobb szennyeződés esetén vizes súrolókefével tisztíthatóak.
Melegebb
Egy cserépkályha viszonylag kevés fával is nagyon finom, egyenletes meleget és kellemes, semmi máshoz nem fogható hőérzetet biztosít, amelyet sokáig megtart. Ez a típusú meleg- akár a kandallóban ropogó tűz látványa- a lelkünkben is melegséggel tölt el.
Költséghatékony
A tüzifaárak emelkedése miatt a fafűtés sem jelentősen olcsóbb, mint a gáz vagy az elektromos fűtés, ugyanakkor kiegészítő fűtésnek ideális és rendkívül gazdaságos lehet.
Egy jól megépített fatüzelésű kályha vagy cserépkályha nagyon sokáig, kevés veszteséggel akár 12 órán át megőrzi a meleget, és elég napi egyszeri begyújtás reggel, vagy este, amikor a munkából hazaérkezünk.
Tűzifa használata esetén talán a legfontosabb, hogy odafigyeljünk a nedvességtartalomra.
Fontos tudni, hogy az idén vagy tavaly kivágott tűzifák nem alkalmasak fűtésre! A megfelelő tűzifa nedvességtartalma maximum 20%. Ez az érték nagyjából két évvel a kivágás után érhető el. Az idén kivágott fák 60%, a tavalyiak kb 40% nedvességtartalmúak, így ezeket semmiképp sem ajánlott elégetni idén télen.
A nedves tüzelők veszélyesek, tönkre tehetik a kályhákat, kátrányosodást, sőt kéménytüzeket, illetve szén-monoxid mérgezést is okozhatnak.
A fát javasolt a hasított állapotban- jól szellőző, esővédett helyen- szárítani, mert minél nagyobb felületen érintkezik levegővel, annál gyorsabban zajlik a száradási folyamat.
Nagyobb mennyiségű tűzifa szállításához, tárolásához a rattan fáskocsit vagy fatároló ládát javasoljuk, melyek guruló kerekeinek köszönhetően könnyen mozgathatóak.