A szőlősgazdák már készülnek – hacsak nem kezdtek bele- az ősz legizgalmasabb eseményére: a szüretre
A szüret a borkészítési folyamat legfontosabb szakasza, kemény munka, de valószínűleg nincs borász, aki ne szeretné az év ezen időszakát.
Nincs ahhoz fogható érzés, mint amikor az ültetvényeken egész éves munka után megérezzük a betakarításra érett szőlő illatát, ízét, és végig kísérjük a borrá válás folyamatán.
Ráadásul sosincs két egyforma eredmény: minden évjárat hozza a maga egyediségét.
Mikor indulhat a szüret?
A szüretet akkor érdemes megkezdeni, amikor a szőlő már teljesen megérett, cukortartalma nem nő tovább, a savtartalma kellően lecsökkent, és héjuk is tartalmazza a karakterünek megfelelő zamat- és illatanyagokat.
Az érett termés esetében a szőlőszemek a fajtájuknak megfelelő színűek (kék, aranysárga, zöldessárga stb.), héjuk puha és áttetsző, levük sűrű, édes, ragadós , kocsányok barnulni kezdenek.
A szüret időpontja ezért tájegységenként, borvidékenként eltérhet, ráadásul az adott év időjárása is befolyásoló tényező. Sem a hűvös, csapadékos időjárás, sem a túl száraz, meleg ősz nem kedvez a szőlő további érésének, ezért a szőlősgazda ilyenkor már folyamatosan kémleli a meteorológiai előrejelzéseket és ellenőrzi a termést.
Azt is figyelembe kell venni, hogy a különböző szőlőfajták különböző időpontokban érnek, így léteznek korai- (pl.chardonnay, portugieser), közép- és késői (olaszrizling vagy cabernet franc) érésű fajták. Így a szüret elkezdődhet augusztus végén vagy október közepén is.
A szüret optimális időpontját próbakóstolással, illetve próbaszürettel ellenőrizhetjük; kis mennyiségű szőlőből mustot préselve megmérhetjük annak hőfokát, amely pontos tájékoztatást ad a szüret optimális idejéről.
Ha eljött a megfelelő idő, akkor máris elő lehet készíteni a pincét, a szőlőprést, hordókat, az erjesztő- és tárolótartályokat, kosarakat, demizsonokat és egyéb szüreti, borászati eszközöket.
Gazdasági kosár, láda
Alapszabály, hogy a szőlőt mindig szárazon szedjük, ne esőtől vagy harmattól nedvesen, nehogy rothadásnak induljon. Lehetőleg a kocsányánál fogva szedjük le, a bogyókat ne fogdossuk össze, hogy megtartsák hamvasságukat. A gazdasági kosár segít megőrízni a szőlőszemek épségét és eltarthatóságát.
A szőlő szállításánál is hasznunkra lehet, hiszen jól szellőzik, ugyanakkor megvédi a gyümölcsöt a törődéstől, ütődéstől.
Demizson
A demizsonok, ezek a hagyományos eljárással készült fűzvesszővel körbefont üvegedények megóvják az üveget az ütődéstől, a benne lévő nedüt pedig a fénytől és a hőtől.
Rattan italszállító
Ha elkészült az új bor, szállítására- vagy akár ajándéknak is- hasznos lehet egy rattan italszállító kosár is , melybe akár 3-6 palack is belefér.