A mai elszabadult élelmiszerárak régi hagyományok felélesztésére kényszerítették az embereket. Az egyik ilyen szokás az otthoni sütés. Számtalan közösségi média felületen találkozni olyan bejegyzésekkel, amelyekben a háziasszonyok megosztják egymással tapasztalataikat ezen a téren. A legváltozatosabb kenyér, zsemle, kifli és péksütemény recepteket lehet elolvasni és kipróbálni.
A kenyér rövid története
Kenyeret már az emberiség létezése óta fogyasztunk. Sőt, még korábban is, mivel már az előemberek is ettek kenyérhez hasonló lepényeket. A Kr. előtti 7-8. évezredben már ismerték a zabot, a kölest, az árpát. A rozs a népvándorlás korában terjedt el, a búza pedig Ázsiából érkezett. Az első kelesztett tésztát az Egyiptomban élő első pékek készítették. Észrevették, hogy az agyagedényben felejtett massza megduzzadt, buborékok képződtek benne. A kisült végeredmény így egy finomabb, könnyebb szerkezetű kenyérke lett. Források szerint már ekkor több, mint 20 féle változatot készítettek.
Az ókori görögök i. e. 800 körül kezdtek el kenyeret sütni, már malomkövekkel őrölték hozzá a gabonát. A rómaiak a görögöktől vették át a kelesztett kenyér készítést. Rómában a molnárok és a pékek nagy őrlőüzemeket és pékségeket hoztak létre. A kereszténység idején a kenyeret különös tisztelet kezdte megilletni. A kenyér magasztalása a keresztényeknél a mai napig fent maradt, ez jelképezi a Megváltó testét.
A tengerek mentén lakó népek sós vízzel készítették kenyerüket, amit aztán forró kövön, később cserépedényben sütöttek ki.
A földközi tenger keleti partvidékén terjedt el a kovászos kenyér. Emellett sok helyen mást esznek a nálunk jól ismert kenyér helyett: Indiában csaptit, török-arab területen pitát, a Szentföldön maceszt.
Kenyérkészítés Magyarországon
A Kárpát-medencében előttünk élő népek is jól ismerték a gabonatermesztést. Hazánk talaja és éghajlata jó minőségű gabonát adott. Szélesebb körben csak a XIV. században terjedt el, mivel előtte csak a tehetősebbek engedhették meg maguknak. Nemsokára megjelentek már gabonából készült termékek is, úgymint a kiflik, a zsemlék vagy a perecek. A városokban a gabona felvásárlásától a kenyér eladásáig mindent a sütőiparosok intéztek. Az állam pedig sok szigorú rendeletet adott ki, a péktermékek minőségének, árának megőrzésére, ellenőrzésére és a silány áru kiszorítására.
A szegények vagy a gazdagoktól kapták a kenyeret vagy maguk sütötték. Kenyeret a ház asszonya és a család kislányai keverték, gyúrták és formázták. Annak a lány, aki finom kenyeret tudott sütni, nem kellett a kérők miatt aggódnia.
Készíts otthon Te is kenyeret!
Az otthon készített kenyérhez nem kell sok alapanyag, egyszerű elkészíteni és sokkal egészségesebb, mint a bolti, mert kihagyhatod belőle a tartósító- és egyéb adalékanyagokat. A kiválasztott receptben szereplő alapanyagokat kell jó alaposan kidagasztani, majd hagyni, hogy megkeljen. Ehhez találtok nálunk szuper különböző méretű és formájú rattan kelesztőkosarakat. Strapabíróak, formatartóak és szép formát kölcsönöznek a kenyérnek. A konyharuhával kibélelt szakajtóban szépen megkelt kenyértésztát tedd egy sütőedénybe (jénai, vaslábas, római tál), irdald be a tetejét és 40-50 perc alatt süsd készre. Még ropogósabb lesz a héja, hogyha gőzben sütöd.
A finoman illatozó kenyér felvágásában segítségedre lesz a praktikus, környezetbarát kenyérszeletelő rácsunk. Az alsó tároló részben összegyűlik a morzsa, amit a rács eltávolításával könnyen kiönthetsz.
Az ízletes kenyeret ezután ízlésesen tudod kínálni egy fonott vesszőből, gyékényből, bambusznádból vagy rattanból készült kenyeres kosárban. A hagyományos terítés nélkülözhetetlen kelléke a kenyereskosár, amiben a szeletelt kenyeret, pékárut vagy akár aprósüteményt is tehetsz. Érdemes textillel, szalvétával kibélelni, így tovább marad tiszta. Kenyeres kosarainkat használhatod gyümölcs kínálására is, ajándékkosárként vagy tarthatod benne apróságaidat: hajcsatokat, hajgumikat vagy irodai kellékeket.
Most már semmi akadálya, hogy kinézz egy szuper receptet és elkészítsd, feltálald családodnak vagy a vendégeknek. A hozzá való kellékekért nézz körbe webáruházunkban vagy látogass el hozzánk a 9400 Sopron, Zarándok utca 7. alatti (A Győri út végén, a 84-es főút mellett) 2000 m2-es üzletünkbe.