Jól ismerjük ezt a kedves gyermekdalt, amely egy jókedvű konyhai forgatagba repít minket. Ismerkedjünk meg egy kicsit jobban a gyermekek által minden évben annyira várt ünneppel, honnan ered és milyen szokások, hagyományok kapcsolódnak hozzá.
Farsang ünnepe a mozgó dátumú ünnepek közé tartozik, hossza és zárónapja minden évben más. Mindig január 6-án kezdődik, a zárónap pedig húsvéttól visszafelé számolt 40. nap, amely idén március 2-ra esik. A farsang név osztrák-bajor eredetű és a húshagyó keddre utal, amely a húsvéti böjti időszak előtti utolsó nap.
A farsang eredete
A tél végét és tavasz kezdetét, a termékenység és bőség időszakát már az ókori népek is jeles ünnepnek tartották, ezeket tekintjük a mai, modern farsangok ősének. A kereszténység elterjedésével egy időre eltűnt, majd a középkortól az ősi farsangi ünnepek keresztény tartalommal töltődtek meg és újra elkezdték megtartani.
Farsangi szokások, hagyományok
Magyarországon jellemzően néphagyományokra épülő szokások népszerűek: farsangi köszöntők, maszkos-jelmezes felvonulások: ilyen a jól ismert pesti operabál és a mohácsi busójárás is. Azonban a világ sok országában tartanak mulatságokat ebben az időszakban, ide tartozik a riói és a velencei karnevál is.
Ha farsang, akkor finom lakomák és természetesen fánk. A hagyomány szerint minél többet fánkot eszünk, annál több lesz a termés. Sok elnevezése ismert: Erdélyben pánkó, Felvidéken siska, a palócoknál pedig pampuska. Elkészítésében is nagyon sokféle változat közül válogathatunk: készülhet könnyű tojásos tésztából, de létezik burgonyás-, csöröge- és szalagos fánk is. Lehet töltött, töltetlen, fogyaszthatjuk porcukorral hintve vagy lekvárral, édesen vagy akár sósan is.
A mi kedvenc farsangi fánk receptünk
Farsangi szalagos fánk
Hozzávalók 12 adaghoz:
70 dkg finomliszt
4 db tojássárgája
4 dl tej
4 evőkanál cukor
6 dkg friss élesztő
12 dkg vaj (olvasztott)
olaj a sütéshez
ízlés szerint rakhatunk bele vaníliás cukrot és reszelt citromhéjat
A tejet összekeverjük a cukorral és meglangyosítjuk. Ezután belemorzsoljuk az élesztőt, teszünk a tetejére egy csipet lisztet és felfuttatjuk.
Minden hozzávalót egy nagy tálba teszünk és jól összedolgozzuk. Egy lágy, ragacsos tésztát kell kapnunk, ne ijedjünk meg. Letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük, vigyázva arra, hogy ne keljen túl.
Amikor megkelt, lisztezett gyúródeszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk nyújtófával, és kiszaggatjuk. A kiszaggatott fánkokat letakarva kelni hagyjuk még 30 percig.
Felforrósított (kb. 160 fokos) zsírban/olajban a kelésnél felül lévő oldalával kezdve belehelyezzük, majd néhány perc múlva megfordítva készre sütjük.
Meghinthetjük porcukorral, kínálhatunk hozzá különböző lekvárokat is.
Tálalhatjuk fatálon, fonott tálcán vagy fonott kosárban.
Reméljük tetszett cikkünk a farsang ünnepéről. Ha kíváncsi vagy további termékeinkre, akkor nézz szét webáruházunkban vagy látogass el a 9400 Sopron, Zarándok utca 7. (A Győri út végén, a 84-es főút mellett) alatti 2000 nm2-es üzletünkbe.