Sok kiskert tulajdonos büszkélkedhet saját termésű almával, szilvával, szőlővel. Ezeknek a finomságoknak a legjobb helye az asztalon van, hogy mindig kéznél és szem előtt legyenek, így aki megkívánja már nyúlhat is érte. De mibe tegyük, hogy szép legyen és sokáig friss maradjon?
Azt eszem, amit látok
A gyümölcsök tárolásának sok módját ismerjük. Többen esküsznek a nylon zacskókra, még mások a hűtőben tartogatják a készleteiket. Mi arra biztatunk mindenkit, hogy egy kosárnyi egészséges rágcsálnivaló mindig legyen az asztalon. A tapasztalat azt mutatja ugyanis, hogy ilyenkor jobban fogy a friss gyümölcs, mint a hűtőből vagy a kamrából. De ha szem előtt van, akkor nem elég, ha az alma szépen mosolyog, a tárolónak is mutatósnak kell lennie. Éppen ezért válogattunk össze többféle színű és formájú gyümölcs kosarat, hogy biztosan minden konyhaasztalra az oda illő kerüljön.
Gyümölcsös kosár a legjobb megoldás
Nem érdemes a hűtőben tárolni a gyümölcsöket. A rothadást a legjobban úgy tudjuk megakadályozni, ha száraz környezetben várakozik a harapnivaló. Vagyis a műanyag és nylon csomagolás, mivel ezek nem engedik elpárologni a nedvességet, eleve kizárt. Szoba hőmérsékleten, egy jól szellőző kosárban azonban nem fogja károsítani a nedvesség a gyümölcsöket. Arra is érdemes ügyelni, hogy szellőzzenek az almák vagy barackok, de ezzel egyik kosárban sem lesz gond!
A zöldségnek is a kosár a legjobb
Nemcsak a gyümölcsök a zöldségek nagy része is jobb szeret a hűtőn kívül várakozni. A paradicsom, a kalifornia paprika és az uborka számára kifejezetten ártalmas, ha frizsiderben tároljuk őket. Sokkal jobban járunk, ha egy praktikus kosárban a kamra polcán kapnak helyet ezek a termények.
Még egy tipp
Sose tároljuk megmosva a gyümölcsöket! Bár mielőtt megesszük érdemes leöblíteni és átdörgölni, de tárolni mindig mosatlanul kell. Az ok roppant egyszerű, amikor megmossuk, akkor nemcsak a héjra tapadt szennyeződést, hanem a vékony védőréteget is eltávolítjuk, ami a gyümölcsöt védte a kórokozóktól. Így egyenes utat biztosítunk a baktériumoknak, amelyek miatt megromlik a gyümölcs.