Hosszú út vezet odáig, hogy a szőlőszemből bor legyen, de az első fontos mérföldkő a szüret.
Szeptember és október környéke a legizgalmasabb időszak egy borász életében, hisz végre learathatja a hosszú hónapok munkájának gyümölcsét. Egy verőfényes őszi hétvégén a szüret remek mulatság lehet, ha többen összeállunk.
Mikor van itt a szüret ideje?
A szüret időpontját jól kell megválasztanunk, ezt pedig számos tényező befolyásolhatja, az adott tájegység, az időjárás, és persze a szőlő fajtája is.
A különböző szőlőfajták különböző időpontokban érnek be, így léteznek korai-, közép- és késői érésű szőlőfajták.
Az optimális szüreti időpont megválasztásánál lényeges szempont, hogy az adott szőlőből milyen bort szeretnénk készíteni. készíteni a borász, hiszen mindig ehhez igazítva szükséges vizsgálni a szőlőbogyók cukor- és savtartalmát, és az elkészíteni kívánt tételhez a legoptimálisabb állapotában szüretelni a szőlőt. A könnyed fehér- vagy rozéborhoz például nem szükséges a szőlőnek túlérettnek lennie, a testesebb vörösborokhoz azonban érdemes tovább a tőkén tartani a szőlőfürtöket.
A szüret időpontját tehát a szőlő érettségi foka, annak cukor-és savtartalma határozza meg, ezt pedig próbakóstolással, illetve próbaszürettel ellenőrizhetjük. Amikor a szőlőszem színe és íze alapján már úgy gondoljuk, itt lehet a szüret ideje, pár kilogramm szőlőből mustot préselve megmérhetjük annak hőfokát, amely pontos felvilágosítást ad a szüret optimális idejéről.
Ha eljött a megfelelő idő, akkor máris elő lehet készíteni a kosarakat, kádakat, a prést, a hordókat és a demizsonokat- és indulhat a várva várt szüret!
Gazdasági kosár, láda
Fontos, hogy a szőlőt mindig szárazon szedjük, ne esőtől vagy harmattól nedvesen, mert könnyen rothadásnak indul. Ehhez szükség lesz megfelelő tároló-és szállítóeszközre: puttyonyra, vödörre vagy gazdasági kosárra.
A csemegeszőlőt lehetőség szerint inkább gyümölcsrekeszbe vagy ládába szedjük, hogy ne törjön össze és hosszan elálljon.
A kosár a szőlő szállításánál is praktukis lehet, hiszen jól szellőzik, ugyanakkor megvédi a gyümölcsöt a törődéstől, ütődéstől.
Demizson
A frissen préselt musthoz és a későbbi borhoz máris elővehetjük a demizsonokat!
Ezek a hagyományos eljárással készült fűzvesszővel körbefont üvegedények ideális tárolói a mustnak, bornak, hisz megóvják az üveget az ütődéstől, értékes tartalmát pedig a fénytől és a hőtől.
Boroshordó
Minden szőlősgazda tudja, hogy a boroshordó anyaga a jó minőségű bor záloga.
Az igazán jó minőségű boroshordók kizárólag tölgyfából készülnek.
A fahordós érlelés nem csupán megőrzi az értékes nedű gyümölcsös, szőlős jegyeit, de egyedülállóan fűszeres aromákkal, illatokkal és színekkel gazdagítja a bort.
Persze nagyon fontos, hogy ép és tiszta legyen, erős abroncsokkal, a csapjukban pedig fa-vagy parafadugókkal.
Különböző méretű (akár több száz literes!) kiváló minőségű, garanciális tölgyfahordóinkat kérésre akár egyedi faragás mintával is elkészítjük.
Rattan italszállító
Ha már megvan az új bor, az értékes nedű szállítására hasznos lehet egy rattan italszállító kosár is, melybe akár 3-6 palack is belefér