Íme a leggyakoribb anyagok:
Furnér : A tömör fa megfizethető alternatívája. A különböző falapokból készült bútorok, melyek felületét esztétikai okokból műanyaggal vagy furnérral borítják, alacsonyabb minőséget képviselnek, ugyanakkor változatosak, több színben elérhetőek , könnyen kezelhetők, és gyorsan követik az aktuális trendeket.
Tudnunk kell róluk, hogy kevésbé tartósak, sérülékenyebbek, és víz hatására eldeformálódhatnak, illetve az élfóliák ragasztása is gyakran elenged.
Üveg : A divatos üveglapos asztalból manapság elég nagy a választék, akár átlátszó, akár matt vagy színezett üveg az elképzelésünk.
Ezek elegánsak, letisztultak, és a nyitottság, tágasság érzetét kölcsönzik a térnek. A lábak anyaga elérhet, lehet fa és fém egyaránt.
Az üveg felületű asztalok előnye, hogy nem érzékenyek a nedvességre, viszont könnyen karcolódhatnak, megpattanhatnak, esetleg megrepedezhetnek a hőtől. Ezenkívül minden ujjlenyomat azonnal meglátszik rajtuk.
Kő : A kő asztallapok márványból, kvarc kompozitból vagy gránitból készülhetnek csodaszép mintákkal és struktúrával, és étkezőnk méltó díszei lehetnek, ugyanakkor a kiválasztás előtt érdemes átgondolnunk a pontos használatukat. Az ilyen típusú asztalok általában meglehetősen nehezek, ugyanakkor tartósak és strapabíróak.
A gránit asztallap esetében nem kell aggódnunk, a rácsöppenő zsírok, kiömlő italok és ételek miatt, vagy bármi is foltot hagyna rajta. Ebből adódóan kiválóan alkalmazható mind kültéri, mind pedig beltéri használatra.
A márvány asztallap napi szintű használata étkezőasztalként már kérdéses lehet, mivel a rendszeres impregnálás és alapos takarítás ellenére is mattá, foltossá válhat a rákerülő nagyobb savtartalmú ételektől, italoktól (pl.: ecet, paradicsomszósz, olaj, vörösbor, kóla, kávé stb.)
A márvány kültéri felhasználásra csak korlátozottan, kimondottan fedett helyre alkalmas
Műanyag: Ez a legolcsóbb lehetőség, ugyanakkor tartós és könnyen tisztítható, ám a gyengébb minősége és esztétikai megjelenése miatt a műanyag asztalok inkább a kültéren kapnak helyet.
Fém: Tartós és elegáns, de a magas fényének köszönhetően a fém minden ujjlenyomatot megőriz és speciális tisztítóeszközöket igényelhet.
Rattan: A rattan asztalok felülete általában üveggel kombinált, és kevésbé elterjedtek az étkezőben, mint mondjuk a nappaliban vagy a teraszon.
Fa: A tömör fa klasszikus anyag, mivel tartós és könnyen javítható. Készülhet puhafából és keményből egyaránt.
A keményfák közé a lombhullatók (tölgy, juhar, bükk, kőris stb.), míg a puhafák közé az örökzöldek (cédrus, fenyő, éger stb.) tartoznak. A keményfák jellemzően lassabban nőnek, mint örökzöld társaik, ezért idővel tömörebbé, és ezáltal strapabíróbbá is válnak.
Miért ajánljuk a teakfát?
A teak fából készült asztalok nemcsak exkluzívak, gyönyörűek és kényelmesek, de olyan ellenállóak és hosszú életűek, hogy még unokáink is körbeülhetik!
A teak fa ugyanis nagy mennyiségű természetes olajat és gumit tartalmaz, melyet feldolgozás után is megőriz. Ez teszi időjárásállóvá, és ez menti meg a korhadástól a gombáktól és a parazitáktól is.
Mivel remekül bírja a vizet és a környezeti elemeket, ezért kerti és teraszbútorok készítésére is ideális alapanyag.
Erős, ugyanakkor rugalmas és jól megmunkálható, könnyen karbantartható, nem korhad el, nem rothad el és nem vetemedik.
A Kosárház kínálatában megtalálhatóak a teakfából a kül-és beltéri ülőgarnitúrák, étkezőgarnitúrák, telefonasztalok, szekrények, komódok, dohányzóasztalok, borospolcok.