A friss fűszernövények aromája utolérhetetlen, ezért érdemes kísérletezni a nevelgetésükkel. Ha eddigi kísérleteink kudarcba fulladtak, adunk néhány tippet, hogy lehetünk sikeresek!
Fűszernövényeket szinte bárhol nevelhetünk: cserépben az ablakpárkányon, a konyhakertben, balkonládában az erkélyen vagy a teraszon.
Nézzük, mi az, ami mindenképp szükséges hozzá!
1. Megfelelő mag vagy palánta
Fűszernövényeket kétféleképp nevelhetünk, magból vagy palántából. Fontos szempont a jó minőségű mag vagy palánta megbízható helyről (pl. kertészet) való beszerzése.
A hipermarketekben vásárolt fűszernövények (bazsalikom, petrezselyem, menta, koriander stb.) többnyire csak egyszeri felhasználásra, főzésre alkalmasak. Ezek a növények tápanyagszegény talajban, túl kicsi cserépben, mesterséges fényben várják a sorsukat, sokszor a gyökerük is sérült, emiatt kevésbé életképesek.
Ha palántát vásárolunk, pár napig érdemes nyugalomban hagyni őket, amíg hozzászoknak az új környezetükhöz. Ilyenkor még ne ültessük át, ne mozgassuk vagy locsoljuk őket, és ne tépkedjünk belőlük. Pár nap után viszont ültessük át egy nagyobb cserépbe, hogy legyen elég helye a növekedéshez.
A magok elvetésére a legjobb időszak a tavasz.
Szórjuk el a növények magját, egy cserépbe és hintsünk rá kb 0,5 cm-es rétegben földet. Tartsuk mindig nedvesen a talajt, hogy a magok ki tudjanak csírázni.
Amíg a magok kikelnek érdemes permetezővel spriccelni őket, hogy a túl sok víz ne tegye levegőtlenné a talajt.
A kibújt csíranövényeket ritkitsuk meg vagy ültessük szét őket, ha túl sűrűn nőnek. Megfelelő fejlődésükhöz szükségük van térre, elegendő fényre és jó szellőzésre.
2. Megfelelő cserép és föld
A fűszernövények jól érzik magukat egy nagyobb dézsában, cserépben, vagy balkonládában is. Az azonban fontos, hogy az edény alja mindenképp lyukas legyen, és a tegyünk alá egy tálkát a megfelelő vízelvezetés miatt.
Az ültetéshez a szerves komposzt a legjobb, vagy olyan általános virágföld, ami nem tartalmaz sem káros műtrágyát, sem növényvédőszer maradékot, de mindenképpen laza, jól levegőző, jó vízáteresztő termőföldet használjunk.
3. Megfelelő hely
A fűszernövények szeretik a meleg, szélvédett, napos helyet, de soha ne helyezzük tűző napfényre őket.
Hogy a növény fejlődjön és növekedjen, rendszeresen kell öntözni őket, ám a pangó vizet és a túllocsolást kerülni kell.
A mediterrán fűszernövényeket, a kakukkfüvet, majoránnát, oregánót és rozmaringot, nem kell sűrűn öntöznünk, hiszen ezek a fűszernövények hozzá vannak szokva a szegényes és száraz talajhoz. Szemben a snidlinggel, citromfűvel, petrezselyemmel és tárkonnyal, amelyek sok vizet igényelnek.
Mivel a cserepes növények földje az öntözés következtében idővel tömörödik, ezért időnként gondoskodjunk a levegőztetésről, és a lazításról.
Az is fontos, hogy folyamatosan visszacsippentsük a hajtásokat (pl. a bazsalikomnál), ellenkező esetben ugyanis virágokat hoznak.