A kenyér és minden péksütemény frissen és melegen a legfinomabb, amikor kiveszik a kemencéből.
A héja illatos, ropogós, belül puha, omlós. Azonban egy-két nap után elkezd kiszáradni és idővel a penészgombák is megjelenhetnek rajta. Blogunkban a megfelelő tároláshoz adunk hasznos tippeket!
Így marad friss a kenyerünk
Nyáron még nehezebb frissen tartani a kenyeret, mivel alapvetően nem bírja jól a hőséget. A magas hőmérséklet kedvező környezetet teremt a mikroorganizmusok szaporodásához, amelyek rövid időn belül penészesedést okozhatnak a kenyéren.
Néhány egyszerű trükk segítségével azonban napokig finom maradhat a kenyerünk!
Hogyan ne tároljuk a kenyeret?
A papírtasakban, amiben haza hozzuk egy darabig még ropogós marad, de már másnapra kiszárad, megszikkad.
Ne tegyük a hűtőbe!
Sokan úgy próbálják megóvni a hőségben, hogy beteszik a hűtőbe, azonban a kenyér a nedves közegben vizesedésnek indul, gyorsabban romlik, ráadásul szivacsossá válik, ropogóssága elvész. Az ideális tárolási hőmérséklet számára a 20, maximum 25 fok.
Ne használjunk műanyag zacskót!
A műanyag zacskó szintén elterjedt tárolási eszköz, ám valójában ez sem ideális a pékáru számára, mivel a műanyag nem engedi a kenyeret "lélegezni", és ennek eredményeként bevizesedik, megpuhul, és a penész is megjelenhet rajta.
Tartsuk hűvös és száraz helyen!
Tároljuk a kenyeret hűvös és száraz helyen, például a kamrában, mivel a meleg és párás környezet elősegítheti a penészképződést és a kenyér gyorsabb romlását.
A friss kenyér tárolásra a pékek leginkább a vászonkendőt, vászonzsákot, esetleg a tiszta konyharuhát javasolnak, ebbe betekerve a kenyeret célszerű műanyag zacskóba, illetve fából készült kenyértartóba tenni.
De a már könnyen beszerezhetünk kifejezetten erre a célra készített kétrétegű, bélelt kenyereszsákot is!
Ha már felvágtuk a kenyeret, tároljuk úgy, hogy a vágott oldala lefelé legyen a tárolóedényben vagy a kenyértartóban. Ez megakadályozza, hogy a vágott felületen kiszáradjon a kenyér.
Fagyasszuk le!
Ha nem tervezzük a kenyér azonnali felhasználását, akkor tegyük be fagyasztóba. A fagyasztás megakadályozza a penész kialakulását és segít megőrizni a frissességét. A fagyasztott kenyér akár hónapokig is eltarthat.
Miben kínáljuk fel a kenyeret?
A fonott kenyeres kosarak nagyon praktikus és esztétikus konyhai eszközök a felszeletelt kenyerek, pékáruk, aprósütemények vagy pogácsák ízléses tálalásához is.
A gyékény kenyértartó ideális klímát biztosít a kenyerek számára, mellyel a nyári melegben is megelőzhetjük a pékáruk gyors kiszáradását. Nagy mérete, miatt akár egy 2 kg-os kenyér is elfér benne.
Ha házilag sütjük a kenyedret, egy finom, formás kenyér elkészítéséhez segítségünkre lehet egy szép formát adó rattan kenyér kelesztő kosár. Hosszabb ideig eltartható az a kenyér, amit tárolóba teszünk.