A nyári esték egyik fénypontja a grillezés- akár családi, akár baráti körben töltjük el!
De ahogy minden étel elkészítésének, a grillezésnek is megvannak a maga fortélyai, amire odafigyelve garantáltan zamatos ételeket szolgálhatunk fel!
A jó tűz mindennek az alapja!
A legideálisabb a faszén: nem füstöl és jól kontrollálható a hőmérséklete, egyenletesebben adja le a hőt. Ha faszénen sütünk, mindig meg kell várni, amíg az leég és már csak parázslik, így az ételek nem égnek meg, ugyanakkor megfelelően átsülnek. A már fehérré vált faszén a legalkalmasabb a grillezésre.
Faszén helyett brikettes fűrészpor vagy gázos grill is használható, bár tény, hogy a faszén utolérhetetlen zamatot ad az ételeknek!
Amit a grillezendő húsról tudni kell
Grillezéshez kizárólag friss húst használjunk, ne fagyasztottat!
A zsírosabb húsok – mint pl. a tarja – szaftosabbak, azért alkalmasabbak a grillezésre, mint a soványak, melyek könnyen szárazzá és rágóssá válnak.
Ügyeljünk a hús vastagságra is, a szeletek ne nagyon legyenek 1 cm-nél vastagabbak, mert különben nem sülnek át.
Soha ne szurkáljuk a húst villával, mert így kifolyik a zsír belőlük és cipőtalppá száradnak.
A hús forgatásához használjunk lapátot vagy csipeszt, de ezt se vigyük túlzásba, elég egyszer megforgatni őket!
Füstölt húsárut ne grillezzünk, mert a grillezés folyamán rákkeltő anyagok keletkeznek.
Ha itt-ott megég a hús, a megfeketedett, elszenesedett részeket vágjuk le a szeletekről, mert rákkeltő hatásúak.
Hús a pácban
Ha jót akarunk magunknak (és jót akarunk enni), kerüljük az előre gyártott bolti pácokat, vagy a boltban pácolt húsokat.
Ideális, ha a hús már legalább fél nappal előbb belekerül a pácba, hogy alaposan magába szívhassa a fűszerek zamatait. Az olaj és a fűszerek mellett mindenképpen legyen benne valamilyen savas összetevő (citromlé vagy ecet), amely megpuhítja a hús rostjait. Nagyon fontos, hogy a pácokba soha ne tegyünk sót, mert az kivonja a nedvességet a húsból, és ehetetlenné szárítja azt! Így a húsokat mindig közvetlenül sütés előtt sózzuk meg!
A zöldségek sem mellékesek!
A grillezett zöldségek adják a grillezés savát-borsát! A legtöbb gyorsan átsül, ezért figyeljünk rá, hogy oda ne égjen! Cukkinit, gombát, padlizsánt, kaliforniai paprikát, paradicsomot vagy répát is grillezhetünk. Ugyanakkor a keményebb zöldségeket (krumpli, édesburgonya, kukorica) érdemes előzőleg félig megfőzni, majd utána grillen megpirítani.
Természetesen az sem mindegy, hogy az elkészült ételeket miből fogyasztjuk el.
Natúr bükkfából készült tálaink egyszerre praktikus és esztétikus tálalóeszközök, melyek – egy kevés törődéssel- hosszú évekig, évtizedekig szolgálhatnak téged a konyhában!
Használat előtt érdemes kicsit átkenni őket egy kevés rongyra kent olajjal, majd hagyni a levegőn megszáradni.
Mielőtt elrakjuk, érdemes egy száraz ronggyal áttörölni, hogy ne maradjanak rajta olajcseppek. Az olajos lekenést évente meg kell ismételni.
Mivel a fűszeres, zsíros szaftok elszínezhetik a fát, ha szeretnénk megőrizni eredeti szépségüket, tálalás előtt mindig csöpögtessük le az ételeket, esetleg helyezzünk alájuk alufóliát, szalvétát vagy salátalevelet!
A szaftosabb húsok és köretek felszolgálása előtt érdemes étolajjal bekenni őket, hogy a fa ne szívja magába a nedvességet. Olajozás után könnyebben is tisztíthatóak, de áztatni nem szabad őket!