Minden országban vannak ételek, amelyek nem hiányozhatnak a karácsonyi asztalról. Magyarországon a legtöbb családnál napjainkban is halászlé, halleves, rántott hal – és persze bejgli kerül az asztalra szenteste. De vajon mi ennek az oka?
A karácsonyi halfogyasztás magyarázata már a néphagyományban is jelen van. Eszerint a sok apró halpikkely jó terméssel és gazdagsággal kecsegtet, a hal gyors mozgása pedig a halat fogyasztó család előrejutását segíti az újévben. Egyébként a bejglit megtöltő mák is bőséget, gazdagságot, termékenységet hoz, a dió pedig jó egészséget jelent és véd a rontásoktól.
A hal, mint a kereszténység jelképe
A hal- a kereszténység szimbólumaként- valamennyi európai keresztény ország ünnepi asztalán megtalálható.
A keresztény karácsonynak a IV. század óta volt része a szigorú karácsonyi böjt, ami december 24-én éjfélig tartott és kizárólag a zöldségek, gyümölcsök és tésztafélék fogyasztását engedélyezte. A nemességnél ilyenkor – a böjtöt enyhítendő – hal és békacomb is terítékre került.
Napjainkban már a szentestei vacsora is tartalmaz húst, ami jellemzően a kereszténység egyik jelképévé vált hal.
Eredete oda vezethető vissza, hogy amikor Jézus Galileai-tó partján az apostolokat az emberek halászaivá tette, a hal egyúttal a megtért és megkeresztelt ember szimbólumává is vált. A szentestei hal hozzánk valószínűleg német- osztrák közvetítéssel került és mindössze 150 éve vált szokássá.
Hazánkban, illetve a lengyeleknél a karácsonyi menü kihagyhatatlan fogása a halleves vagy a ponty. Oroszországban a lazaccal és kaviárral töltött palacsinta, a blini, a spanyoloknál a tenger gyümölcsei (bébi angolna, királyrák és ínycsiklandó sült tengeri keszeg) a németeknél a pirítóssal tálalt kaviár, a finneknél a lazac és a hering üvegfúvó módra, a svédeknél a lutfisk kerül az ünnepi asztalra.
A magyar karácsonyi asztalok nagy részén zamatos halászlé illatozik karácsonykor, melynek elkészítése valljuk be, elég időigényes dolog.
Ha szereted a halászlevet, de szeretnéd megúszni az ezzel járó macerát (pikkelyezés, passzírozás stb), és inkább mással töltenéd az idődet karácsony este, akkor sem kell aggódnod, nem kell lemondanod a főfogásról!
Bízd ránk ezt a feladatot, és rendeled meg a Kosárház Halsütőtől a karácsonyi halászlevet!
Garantáltan friss alapanyagokból (pontyból vagy harcsából elkészítve) a megszokott, minőségben készítjük el neked!
Rendeléseket 2017. december 22-23-24 között tudunk fogadni.
A halászlé ára egységesen: 1 300,-Ft
A vegyes halászlé ára 1 500,-Ft belsőség + 200,-Ft + edény 100,-Ft
Rendelés leadása:
Email: info@kosarhaz.hu
Telefon: +36 30-530-1705;
+36 30-5301702