Ahhoz, hogy finomakat együnk, nem muszáj órákig sürögnünk a konyhában.
A római tálat már jól ismerjük. Előnyeit is hosszan sorolhatnánk-nem véletlenül használták már a nevét adó rómaik is. Gyors és egyszerű, ráadásul elképesztően finom, zamatos ételek kerülnek ki belőle.
Minden háziasszony értékeli, ha nem kell az egész délelőttöt a konyhában töltenie, hiszen a hús és köret (zöldség vagy krumpli) egyszerre kerülhet bele. Ráadásul egészségesebb étel kerül az asztalra, hiszen zsiradékot is alig (vagy egyáltalán nem) kell hozzá adagolnunk, az étel a saját levében-gőzében párolódik, a zöldségeknek pedig sokkal magasabb marad a vitamintartalma.
Ha sűrűn előkerül a konyhában a római tál, érdemes külön edényt beszerezni húsok és halételek számára, mivel idővel beissza azok aromáját.
A kerámia halsütőtálat kifejezetten halételek egészséges elkészítésére fejlesztették ki.
Elegáns, különleges formájának és zománcozott felületének köszönhetően nagyon jól mutat a terített asztalon, tálalhatunk is belőle-de akár az ünnepi teríték között is megállja a helyét.
A kerámia a sütőtál egész felületén jól vezeti a hőt, szorosan záródó teteje pedig bent tartja a párát, így a benne párolódó halételek szaftosak és különösen ízletesek lesznek. Sütés során nem szükséges zsírral vagy folyadékkal felönteni, az így készített hal húsa mégis omlós, isteni.
Néhány dologra azonban érdemes odafigyelnünk, ha sokáig szeretnénk használni:
Maximum 200-220 fokon használjuk, és kizárólag sütőben, nyílt lángnál, főzőlapon ne.
A kerámiatálak rosszul viselik a hőingadozást, könnyen megrepedhetnek, ezért mindig hideg sütőbe tegyük, hogy a sütővel együtt melegedhessen át. Ha az étel elkészült, ne helyezzük hideg felületre (pl. járólapra) mindig tegyünk alá konyharuhát vagy deszkát, hogy meg ne repedjen.
Tisztításához ne használjunk vegyszereket, súroló-vagy mosogatószert, csak meleg vizet, puha szivacsot, és ecetet, mert a mesterséges anyagokat a pórusok beisszák.